Codul rutier si modificarile ce trebuie stiute de toti soferii

Codul rutier este intr-o continua schimbare, iar ca sofer iti iei angajamentul de a fi mereu la curent cu tot ceea ce este nou. Anul 2015 a adus noi modificari, care au intrat in vigoare din februarie. Multe dintre acestea au fost axate asupra transportului de minori, dar si asupra amenzilor.

Modificarile codului rutier in 2015

codul rutier 2015Conform articoluluiĀ https://www.odat.ro/primele-modificari-de-cod-rutier-din-2015/, noile norme pentru transportul copiilor au suferit modificari usoare fata de reglementarile precedente. Astfel, soferii sunt obligati sa asigure minorii de pana in 3 ani pe care ii poarta, printr-un scaun corespunzator, in timp ce copiii mai mari, trebuie sa fie securizati cu ajutorul unei centuri de siguranta. Copiii care au inaltimea de pana in 135 de centimetri vor putea fi transportati doar intr-un dispozitiv cu scaun special iar cei de peste, cu centura. In cazul in care transportul se face cu taxiul sau cu un mijloc de transport public, copiii trebuie sa fie supravegheati de un parinte. Daca nu se respecta aceste reguli, amenda poate sa ajunga la aproape 500 de lei si 5 puncte de penalizare.

Modificarile nu se opresc aici insa. ConformĀ http://www.libertatea.ro/detalii/articol/iar-se-schimba-codul-rutier-531531.html, toti soferii romani vor trebui sa dea niste teste suplimentare inainte de a obtine permisul de conducere. Proiectul de lege care aduce aceasta precizare isi propune ca soferii sa cunoasta informatii teoretice si practice despre modul in care trebuie sa acorde primul ajutor in cazul unui accident rutier.

De asemenea, s-au modificat si regulile privitoare la circulatia in strainatate. ConformĀ http://www.romaniatv.net/cod-rutier-ce-sa-nu-faci-la-volan-cand-circuli-cu-masina-in-strainatate-amenzile-iti-vin-acasa_209969.html, cei care circula in statele membre UE, pot fi sanctionati, iar amenzile ajung direct la domiciliul din Romania. Aceasta masura sporeste siguranta rutiera in Uniunea Europeana prin identificarea foarte usoara a soferilor care savarsesc contraventii.

Care sunt contraventiile pentru care pot fi sanctionati soferii in afara tarii?

  • Excesul de viteza, conform legislatiei statului in care se circula;
  • Nefolosirea centurii de siguranta;
  • Nerespectarea culorilor semaforului;
  • Conducerea sub influenta alcoolului sau a drogurilor;
  • Folosirea unor benzi interzise pentru transportul propriu;
  • Folosirea unor dispozitive mobile de comunicare in timpul condusului;
  • Nerespectarea regulilor de circulatie din tara in care esti.

Asadar, este cat se poate de clar faptul ca regulile sunt din ce in ce mai aspre si ca soferii trebuie sa fie din ce in ce mai cuminti. Pana la urma insa, este o decizie extrem de buna, care vine in folosul cetateanului.

Daca vrei mai multe informatii, poti afla totul despre noul cod rutier AICI.